Природни науки

Природни науки

Saturday, April 22, 2017

Ментори без e-mail адреса

Дел од менторите имаат пријавено погрешна e-mail адреса или воопшто немаат оставенo адреса. За да поднесете приговор потребна е ваша e-mail адреса.
Списокот со овие ментори можете да го најдете на ОВОЈ ЛИНК. Сите заинтересирани ментори нека достават своја e-mail адреса (точна и активна) на prirodnici@gmail.com.


46 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. pocituvani se nadevam deka ke go prifatite ova moe baranje vo ime na poveke roditeli. Vo klucot za cetvrto oddelenie stoi deka se priznava bilo koj oblik na graficko pretstavuvanje na prasanje broj 13. Ne moze da se priznava bilo koj oblik bidejki vo tekstot na zadacata barate pretstavuvanje so histogram a ne so bilo koe graficko pretstavuvanje. Ne e vo red, zatoa sto nekoi ucenici ne znaejki sto e histogram go ostavile neodgovoreno, no ne znaci deka ne znaat da nacrtaat stolbest dijagram. Vsusnost histogram i stolbest dijagram se dva vida na liniski dijagram. ve molam da go IZZEMETE toa prasanje pri donesuvanje na konecnata rang lista ili na decata koi ne go odgovorile da im gi priznaete bodovite.

    ReplyDelete
  4. pocituvani se nadevam deka ke go prifatite ova moe baranje vo ime na poveke roditeli. Vo klucot za cetvrto oddelenie stoi deka se priznava bilo koj oblik na graficko pretstavuvanje na prasanje broj 13. Ne moze da se priznava bilo koj oblik bidejki vo tekstot na zadacata barate pretstavuvanje so histogram a ne so bilo koe graficko pretstavuvanje. Ne e vo red, zatoa sto nekoi ucenici ne znaejki sto e histogram go ostavile neodgovoreno, no ne znaci deka ne znaat da nacrtaat stolbest dijagram. Vsusnost histogram i stolbest dijagram se dva vida na liniski dijagram. ve molam da go IZZEMETE toa prasanje pri donesuvanje na konecnata rang lista ili na decata koi ne go odgovorile da im gi priznaete bodovite.

    ReplyDelete
  5. Od kolku boda se odi na drzaven natlrevar

    ReplyDelete
  6. Минатата година бодовите потребни за државен натпревар беа позиционирани на 75

    ReplyDelete
  7. Минатата година бодовите потребни за државен натпревар беа позиционирани на 75

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne ne bile pozicionirani na 75 poeni se odese samo najdobrite tri od region.Licno go znam toa bidejki ne pominaa deca ni so 77 a i so poveke poeni!!!

      Delete
    2. Ne ste vo pravo lani site deca so osvoeni 75 poeni nagore bea na drzaven znam so sigurnost. Mozi da vidite na istava strana samo od lani koi deca bea plasirani ubavo pisuva .

      Delete
    3. Сите со над 75 бодови одеа на државен. Притиснете на ОLDER POST и враќајте се нанназад. Минатата година беше така. За оваа можеби ќе има измени. Од општинскиот за регионалниот организаторот направи една отстапка, дозволи да поминат и оние деца кои беа под оние 65% и затоа бројката беше зголемена. Значи да резимирам се е до организаторот а тој упорно ги одолговлекува работиве

      Delete
    4. Сара грешиш и зборуваш не аргументирано

      Delete
    5. Сара грешиш и зборуваш не аргументирано

      Delete
    6. Ne ne pominav luge ao 77 poeni ne sum luda pominaa lrvite tri plasirani od nasiot region

      Delete
    7. Bas sega otvoriv od lani na stranata no jas lani bev sesto i imase rezultati na drustvo na biolozi stranata i minea samo prvite tri plasirani

      Delete
  8. Ако е трето место од 71 бод , тогаш логично е да се оди на државен со најмалку 71 бод, Поздрав

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne e logicno i nikako nema da bide taka zatoa sto ako se mine od 71 poen ke pominat mnogu deca vo drzavata i drzavniot natorevar ke se pretvori vo regionalen

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. А што е разликата меѓу 75 и 74 поени. Ако е трето место од 71-80 поени би требало сите три места да одат на државен. 1 или 2 поени не се ништо разлика за децата.
      И ве молиме побрзо објавете конечни листи децата ќе немаат време за учење.
      Убав ден.

      Delete
  9. Zosto ne gi objavite mestata, od kolku poeni koe mesto ?

    ReplyDelete
  10. Mojata kerka lani zema ucestvo na drzavniot natprevar so osvoeni 75 boda na regionalen natprevar (Skopski region). Taka da ne e tocno deka odat samo najdobrite trojca, odnosno prvite tri mesta.

    ReplyDelete
  11. Dodeka site nagagame dobro bi bilo da ni ja kazat bodovnata skala i koj ke odi ponatamu

    ReplyDelete
  12. Veke se blizi Prvi Maj praznik pak neraboten, koga li ke se objavat konecnite rezultati? Treba da se nauci uste cela tema od Prirodni nauki, a nie seuste neznaeme dali ke odime ili ne na drzaven natprevar.Barem napisete dopis koi mesta ke se plasiraat na drzavniot natprevar kratko i jasno, pa prodolzete potoa so razgleduvanje na prigovorite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvo mora da se razgledaat prigovorite zatoa sto ako nekoe dete ima poeni koi ne se dovolni za da pomine na drzaven, a ima podneseno prigovor za nekoe prasanje i istiot bide prifaten toa dete ima pravo da ucestvuva na drzavniot natprevar, znaci treba povtorno da se zapisuvaat podatocite so konecni rezultati.

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Dali do petok ke bidat objavani ucenicite koi ke odat ponatamu

    ReplyDelete
  15. Информација:
    Штотуку се навратив наназад по странициве на линков и некаде од пред една година ги има резултатите по природни науки за ученици од 5то и 4то одделение. Минатата година натпревари по природни науки за 6то ооделение не е одржан. УЧЕНИЦИ КОИ ЗАМИНАЛЕ НА ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР А УЧЕСТВУВАЛЕ НА РЕГИОНАЛЕН СЕ: 75+ ПОЕНИ. Значи минатата година било така без разлика дали првопласираниот има 100 бодови или 80 бодови. Со други зборови од некој регион можеби ќе има 50 деца на државен а од некој регион можеби ќе има 5 или пак 0 ученици. Но тоа било за минатата години!! Дали и оваа година ќе биде така останува да видиме. Приказните дека деца и со 77 бодови не се квалификувале не држат. До секој ученик кој имал 75+ бодови во табелите стои зборот ДА шѕо значи се квалификувал за државен натпревар. По логиката на нештата за оваа година би требало да биде како минатата.НО....???? Поздрав до сите ученици родители и ментори. Имајте убаво послепладне

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jas lani bev na natptevar za sesto oddelenie na regionalen imav 77 poeni i ne se plasirav na drzaven.

      Delete
    2. не Сара минатата година ти не си била на натпревар по природни науки за 6то одделение од единствена причина, минатата година натпревар не постоеше за тоа оддекение. можеби си била некој друг наставен предмет. Сара присети се ќе видиш дека грешиш

      Delete
    3. не Сара минатата година ти не си била на натпревар по природни науки за 6то одделение од единствена причина, минатата година натпревар не постоеше за тоа оддекение. можеби си била некој друг наставен предмет. Сара присети се ќе видиш дека грешиш

      Delete
    4. Imam diploma bas sega ja slikav dajte mi g mail adresa za da ve uveram deka bev na natprevar i ne sum luda

      Delete
    5. FRIDAY, MAY 27, 2016
      РЕЗУЛТАТИ ОД РЕГИОНАЛНИОТ НАТПРЕВАР
      Резултатите од Регионалниот натпревар по Природни науки можете да ги добиете на линковите подолу:
      Резултати за IV одделение
      Резултати за V одделение

      Приговор на резултатите можете да поднесете најдоцна до 30.05.2016 (понеделник) до 15:00 часот. За да го пополните формуларот за приговор кликнете на ПРИГОВОР. На крајот од формуларот има копче Submit кое треба да го кликнете за да го поднесете приговорот. Сите полиња во формуларот се задолжителни. Ве молиме да ги дадете сите потребни податоци и детали во приговорот, за да може полесно да се одговори на вашиот приговор. Сето тоа е потребно за да може полесно да се најде тестот на натпреварувачот во купчето од 1600 тестови.

      Во текот на утрешниот ден, сабота, 28.05.2016, ќе биде објавен е клучот од тестовите. Еве ти доказ само 4то и 5то. Без 6 то. Сара јас не зборувам на празно

      Delete
    6. оди на post order таму се има

      Delete
    7. А не си луда во заблуда си или се работи за некоја грешка

      Delete
    8. КЛУЧЕВИ
      Клучевите за двата теста можете да ги најдете на линковите подолу.

      Клуч за тестот за IV одделение
      Клуч за тестот за V одделение

      Delete
    9. КЛУЧЕВИ
      Клучевите за двата теста можете да ги најдете на линковите подолу.

      Клуч за тестот за IV одделение
      Клуч за тестот за V одделение

      Delete
    10. А не си луда во заблуда си или се работи за некоја грешка

      Delete
    11. Lani se odrza natprevar! No ne od ovaa strana bea na stranata na drustvo na biolozi no sega gi nema istaknato vi velam dajte mi vas email imam diploma od drustvo na biolozi so datum so se

      Delete
  16. Mene edno nesto me interesira, dali postoi pravilnik za natprevari po Prirodni nauki?!? Mislam da, zatoa sto toa e del od uslov da se dobie akreditacija. Ottuka pagaat vo voda site predlozi, prognozi i nezadovolstva!!!

    ReplyDelete
  17. Mene edno nesto me interesira, dali postoi pravilnik za natprevari po Prirodni nauki?!? Mislam da, zatoa sto toa e del od uslov da se dobie akreditacija. Ottuka pagaat vo voda site predlozi, prognozi i nezadovolstva!!!

    ReplyDelete
  18. Да,постои правилник и во него е наведено дека клучот треба да биде истакнат истиот ден на натпреварот,а резултатите треба да излезат во краток рок, а не цели 3 недели. Како смее да се прекршува правилникот за ова???
    Децата заборавија кога беа на натпревар, полека губат интерес и за понатака.

    ReplyDelete
  19. i sega od kolku poeni se pominuva na drzaven?

    ReplyDelete
  20. САКАМ ДА ПРЕДОЧАМ ДЕКА ПОКРАЈ ДОСЕГА НАПОМЕНАТИТЕ НЕПРАВИЛНОСТИ ИМА И ТАКВИ ШТО Е СРАМОТА ДА СЕ КОМЕНТИРААТ ОДНОСНО СРАМОТА Е ДА СЕ ДАВААТ ЗАДАЧИ СО ГРЕШЕН КЛУЧ (ЗАД. 8.3) КОЈШТО ПОНАТАМУ ЌЕ ГИ ДЕМОТИВИРА ДЕЦАТА ИЛИ УШТЕ ПОЛОШО ЌЕ ГИ УЧИ КАКО НЕ ТРЕБА ДА СЕ РАБОТИ. НА ДАДЕН ПРИГОВОР НА КЛУЧ НА ЗАДАЧА ВИДИ ПОДОЛУ ОДГОВОРОТ Е ДЕКА НЕМА ОСНОВА ЗА ПРИГОВОР. НАВИСТИНА СУМ ВООДУШЕВЕНА ОД ЛАДНОКРВНОСТА НА ВАКВИОТ ОДГОВОР ОД АКАДЕМСКИ ПРОФЕСОРИ, ОСОБЕНО ЗА ЗАДАЧА КОЈА ШТО НЕМА МНОГУ ОПЦИИ ЗА ПРИФАТЛИВИ МОЖНИ ОДГОВОРИ.

    Во задачата 8 е дадена табела со вредности на јачина на светлина на различно растојание на изворот на светлината. Понудени се можни дијаграми од кои еден под а). соодветстува на дадената табела. За прашањето под 8.3. : Вредноста на јачината на светлината на растојание од 20cm изнесува приближно _________ лукса, во клучот е наведено
    За одговор помеѓу 180 и 230 лукси се добиваат 4 бода.
    За одговор од 160 до 180 и од 230 до 250 се добиваат 2 бода.
    Наведените прифатливи одговори не се добро дефинирани затоа што овозможуваат да многу поточни одговори се бодуваат со 0 што е случај кај многу натпреварувачи.

    Имено, дадената табела ја има во учебникот на страна 97 каде што зa растојание од 20 cm стои јачина на светлина од 235 лукса. Дополнително ако се пресмета вредноста на јачината на светлина преку зададените вредности во табелата(E1=E2*〖r2〗^2:〖r1〗^2)таа одговора на дадената вредност во учебникот. Според понудените прифатливи одговори оваа вредност носи само 2 бода а не сите можни 4 што не е во ред.
    Ако ја разгледуваме дадената табела и точниот дијаграм од натпреварот јасно е дека вредноста на јачината на светлината заради графиката на дијаграмот може да биде во опсег поголемо или еднакво на 200 а помало или еднакво на 300. Бидејќи целта на натпреварот е да се види логиката на натправарувачот и неговото знаење за оние кои што го имаат заокружено точниот дијаграм не би требало да не им е јасно дека бараната вредност е поголема од 200 лукса а помала од 300. Но според клучот сите одговори од 160 до 180 носат 2 бода, а оние од 180 до 200 дури 4 бода. Сите натпреварувачи кои што биле многу попрецизни со своите одговори над 250 имаат 0 поени што е сосема не коректно.
    Од горе изложеното за да прифатливиот опсег биде во ред тој треба да биде со средина во 235 лукса (даден точен одговор од учебник) , долна вредност од 200 (заради графиката на дијаграмот) и следствено горна вредност од 270 лукса. За да се прошири рангот може да се прифаќаат како делумно точни и одговори од 270 до 300 а под 200 лукса не би било прифатливо бидејќи е повеќе од евидентно од дијаграмот дека тоа не е можно.

    ReplyDelete
  21. Vo pravilnikot pisuva bodovnata skala zavisi od komisijata,taka ne Znaci deka kako Lani isto ke bide.Se nadevam vo najskoro vreme ke IMA rezultati od kolku poeni ke se ode Na drzaven I ke se razresi dilemata.

    ReplyDelete
  22. Ако се може,објавете ја веќе еднаш подовната скала !!!

    ReplyDelete

  23. Vi gi citam komentarite I segashnite I prethodnite...Premnogu napateni ste, si igraat so vas!�� Na drzaven od 60 poeni pa do 100! Znaete zosto, zatoa sto skoro site ste so vrski pominati, profesori sto na odredeni deca im gi pokazuvaat prasanjata, a na drugi ne pomagaat, tuku namerno odmagaat. Kako za primer na moeto dete profesorkata mu rekla da crta zivotni, insekti...vo piramidata. Deteto se cudelo kako vo tolkav mal prostor da nacrta tolku cvekinja. Kutro dete se zdrobilo od crtanje I izgubilo tolku vreme I zivci..Na drugite deca im pomagala imresavala testovi...Sramota! Veruvam deka mnogu pominale so pomos, nema mnogu vistina vo postignatiot uspeh!


    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.