Природни науки

Природни науки

Friday, April 14, 2017

Објавување на резултатите од регионалните натпревари

Тестовите од регионалните натпревари се прегледани. Дел од резултатите се веќе обработени и внесени во базата. Од денеска почнуваат празнични денови и ќе мораме да направиме пауза со обработката на резултатите. Ве молиме за трпеливост. Веднаш после празниците ќе продолжиме со обработка и резултатите ќе бидат објавени во неделата после Велигден.

На сите верници од христијанска вероисповест им посакуваме среќни Велигденски празници.

57 comments:

 1. ve molime da ni gi objavite rezultatite . Vi blagodarime

  ReplyDelete
 2. Koga ke bidat objaveni rezultatite?

  ReplyDelete
 3. Rezultatite ke bidat objaveni do krajot na nedelava.

  ReplyDelete
 4. Zosto klucot ne go objavite ne ni e jasno ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Klucevite za testovite se izrabotuvaat paralelno so testovite. No, resivme da gi istaknuvame otkako ke bidat pregledani testovite samo zaradi dobroto na decata. Ponekogas tie znaat da bidat mnogu kreativni i da dadat nekoj "naiven" odgovor, koj e mnogu interesen, koj go nema vo ucebnikot, nastavnikot ne go dal, no ucenikot si napravil nekoja svoja slika koja ne e potpolno tocna, pa takviot odgovor moze da se oceni barem so del od bodovite. Inaku mozeme da go objavime klucot vednas posle natprevarot, na istiot den. No, vo toj slucaj ke mora da odime spored nego i nema da ima prostor za nagraduvanje na kreativnite odgovori na ucenicite.

   Delete
  2. Nema da se slozam so vasata konstatacija deka ako odgovorot na ucenikot ne e kako vo klucot nema da mozete da go priznaete za tocen. Vo klucot vie ne mozete da gi smestite site moznosti za odgovori i ne znaci deka mora strogo da se odi po klucot. Dokolku odgovorot e tocen sekako treba da e prifaten bez razlika dali go ima ili go nema vo klucot.

   Delete
  3. Ne sme se razbrale. Tokmu poradi toa ne gi objavuvame klucevite vednas posle natprevarite. Zatoa sto ucenicite znaat da dadat odgovori koi nitu nastavnicite, nitu nie mozeme da gi ocekuvame, a tie da bidat ili tocni ili polutocni. Zatoa klucot go dopolnuvame vo tekot na pregleduvanjeto na testovite.

   Delete
  4. Na ovaa tema, minatata godina bev mnogu prijatno iznenadena koga vo klucot gi najdov odgovorite na moite ucenici. Sekoja cest. I drzavniot natprevar bese prekrasno organiziran.

   Delete
  5. Vi blagodarime na komplimentite. Se nadevame deka po objavuvanje na rezultatite i klucevite ovie nepotrebni diskusii ke zavrsat, na zadovolstvo na site, a pred se na ucenicite.

   Delete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Moze da ni kazete dali do PETOK ke se objavat rezultatite ?

  ReplyDelete
 7. може чо да кажете дали до 21 ќе бидат или преку целата недела. Бидејќи во Друштво на Биолози пишува дека резултатите ќе бидат објавени од 19 до 21 април?  ReplyDelete
  Replies
  1. Na stranata na Drustvoto na Biolozi se objavuvaat samo informaciite vo vrska so natprevarot po biologija. Natprevarot po prirodni nauki e razlicen od onoj po biologija. Stanuva zbor za dva razlicni natprevari. Natprevarot po biologija go organizira Ddrustvoto na biolozi. Natprevarot po prirodni nauki go koorganiziraat trite drustva, na biolozi, fizicari i hemicari.

   Inaku, rezultatite za prirodni nauki ke bidat objaveni vo petok.

   Delete
  2. dali rezlutatite ke bidat objaveni do vecer ?

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
 8. Не ве брзаме прегледајте ги коректно но земете ги во предвид оние наши забелешки кои беа издржани. Имено материјал кој го немаат учено оваа година и кој го немаат учено воопшто во нивниот досегашен образовен период да не бидат вклучени во базенот на прашања кои ќе бидат предмет на евалуација и бодување

  ReplyDelete
 9. Не ве брзаме прегледајте ги коректно но земете ги во предвид оние наши забелешки кои беа издржани. Имено материјал кој го немаат учено оваа година и кој го немаат учено воопшто во нивниот досегашен образовен период да не бидат вклучени во базенот на прашања кои ќе бидат предмет на евалуација и бодување

  ReplyDelete
 10. Na koj materijal konkretno mislite?

  ReplyDelete
 11. неколку пати ги набројав во изминатиот период во моите писанија. Исфлете ги некоректните прашања за 6 то одделение по предметот природни науки. Мускулен систем и скелетен систем децата од 6 то одделение немаат учено во 4 то одделение. Овие деца во 4 то одделение не учеа по програма Кембриџ. Не ми се верува од илјадници можни прашања кои можеа да бидат внесени во тестовите Вие внесовте забуна и некоректности. И имало реакции од менторите и од родителите. Сите реакции се на место. Потоа термините јони, електрони, незнам катјони анјони, дали овие термини се својствени за 6 то одделенци. Се пријавувам за наредната година јас да Ви ги подготвам прашањата без никакви услови. Бидете фер, коректни и доследни. Правите незадоволство и разочараност кај децата. Од 10, 11 или 12 години ќе ги учиме на неправдини и нелогичности. Макотрпно работат неколку месеци!!!!

  ReplyDelete
 12. неколку пати ги набројав во изминатиот период во моите писанија. Исфлете ги некоректните прашања за 6 то одделение по предметот природни науки. Мускулен систем и скелетен систем децата од 6 то одделение немаат учено во 4 то одделение. Овие деца во 4 то одделение не учеа по програма Кембриџ. Не ми се верува од илјадници можни прашања кои можеа да бидат внесени во тестовите Вие внесовте забуна и некоректности. И имало реакции од менторите и од родителите. Сите реакции се на место. Потоа термините јони, електрони, незнам катјони анјони, дали овие термини се својствени за 6 то одделенци. Се пријавувам за наредната година јас да Ви ги подготвам прашањата без никакви услови. Бидете фер, коректни и доследни. Правите незадоволство и разочараност кај децата. Од 10, 11 или 12 години ќе ги учиме на неправдини и нелогичности. Макотрпно работат неколку месеци!!!!

  ReplyDelete
 13. неколку пати ги набројав во изминатиот период во моите писанија. Исфлете ги некоректните прашања за 6 то одделение по предметот природни науки. Мускулен систем и скелетен систем децата од 6 то одделение немаат учено во 4 то одделение. Овие деца во 4 то одделение не учеа по програма Кембриџ. Не ми се верува од илјадници можни прашања кои можеа да бидат внесени во тестовите Вие внесовте забуна и некоректности. И имало реакции од менторите и од родителите. Сите реакции се на место. Потоа термините јони, електрони, незнам катјони анјони, дали овие термини се својствени за 6 то одделенци. Се пријавувам за наредната година јас да Ви ги подготвам прашањата без никакви услови. Бидете фер, коректни и доследни. Правите незадоволство и разочараност кај децата. Од 10, 11 или 12 години ќе ги учиме на неправдини и нелогичности. Макотрпно работат неколку месеци!!!!

  ReplyDelete
 14. неколку пати ги набројав во изминатиот период во моите писанија. Исфлете ги некоректните прашања за 6 то одделение по предметот природни науки. Мускулен систем и скелетен систем децата од 6 то одделение немаат учено во 4 то одделение. Овие деца во 4 то одделение не учеа по програма Кембриџ. Не ми се верува од илјадници можни прашања кои можеа да бидат внесени во тестовите Вие внесовте забуна и некоректности. И имало реакции од менторите и од родителите. Сите реакции се на место. Потоа термините јони, електрони, незнам катјони анјони, дали овие термини се својствени за 6 то одделенци. Се пријавувам за наредната година јас да Ви ги подготвам прашањата без никакви услови. Бидете фер, коректни и доследни. Правите незадоволство и разочараност кај децата. Од 10, 11 или 12 години ќе ги учиме на неправдини и нелогичности. Макотрпно работат неколку месеци!!!!

  ReplyDelete
 15. Ama vie mozete da gi nabroite uste sto pati po nekolku pati i povtorno vasite pisanija da bidat neargumentirani i nestrucni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
 16. Сте го фатиле тој курс и терајте. Јас повеќе немам што да надополнам. Ја имате акридитацијата, некој ви го дал тоа право. Веројатно вината е кај нив, кај господинот Пиштар Љутвиу. Немој да се чудите догодина кога ќе имате 10 пати помалку ученици како натпреварувачи

  ReplyDelete
 17. Сте го фатиле тој курс и терајте. Јас повеќе немам што да надополнам. Ја имате акридитацијата, некој ви го дал тоа право. Веројатно вината е кај нив, кај господинот Пиштар Љутвиу. Немој да се чудите догодина кога ќе имате 10 пати помалку ученици како натпреварувачи

  ReplyDelete
 18. a da gi objavite rezultatite pa potoa neka prigovaraat , neka se zalata koj misli deka treba.. OVA STANUVA SMESNO SO PRASANJAVA , KOMENTARIVE I ODGOVORIVE ..

  ReplyDelete
 19. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 20. Во четврто одделение имаше да се направи хистограм (овој поим ученици од четврто одделение досега го немаат сретнато) добро ќе беше да додадат столбест дијаграм за учениците да не се збунат и да се чудат што треба да прават.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Исто и јас се слогласувам со коментарот за хистограмот(овој поим учениците од четврто одделение досега го немаат сретнато) и не можеле да го одговорат истиот и ви се молам да изнајдете соодветно решение истиот проблем да се реши побезболно. однапред ви благодарам!

   Delete
  2. Исто и јас се слогласувам со коментарот за хистограмот(овој поим учениците од четврто одделение досега го немаат сретнато) и не можеле да го одговорат истиот и ви се молам да изнајдете соодветно решение истиот проблем да се реши побезболно. однапред ви благодарам!

   Delete
  3. ХИСТОГРАМ е столбест дијаграм каде што интервалите треба да бидат последователни, па затоа стоболвите се поврзани.
   СТОЛБЕСТ ДИЈАГРАМ е каде што има празини помеѓу столбовите.
   Што значи и само столбест дијаграм да направеле децата нема да се сите бодови од тоа прашање признаени. Мислам дека ова не го зеле во предвид кога го поставиле како прашање (значи при составување на прашањата за натпреварот), од аспект што децата од четврто одделение го немаат до сега учено по предметот природни науки ( па и математика).

   Delete
 21. Ве молам овбјавете ги резултатите ...
  Покрај тоа,ќе се надоврзам за несоодветните прашања за 6-то одд..Побарано било децата да од 6 одд.да на слика да ги наведат деловите на Лабораториска опрема.Скелетен,мусклулен систем...

  ReplyDelete
  Replies
  1. toa e tocno i jas se soglsuvam bidejki jas sum od 6-to odd.

   Delete
  2. A i da ne bea na slika prikazani site koski na pocetokot od vtorata tema.

   Delete
 22. Ke moze da kazete koga ke bidat izlezeni rezultatite

  ReplyDelete
 23. Dali vo tekot na denkt ke bidat objaveni rezultatite od regionalnalniot natprevar po prirodni nauki?

  ReplyDelete
 24. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 25. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 26. Резултатите дали ќе бидат објавени денес? 😊 Ако не ве молам да ни кажете кога планирате да ги објавите.

  ReplyDelete
 27. Rekovte deneska ke gi objavite rezultatite koe vreme ??

  ReplyDelete
 28. Se pretera so rezultatite, vo svetot za 15 dena avtopati pravat...

  ReplyDelete
 29. Se pretera so rezultatite, vo svetot za 15 dena avtopati pravat...

  ReplyDelete
 30. Pocituvani, stresot kaj decata e golem plus i vakvoto preteruvanie so rezultatite gi pravi niv uste po nervozni. Ve molime vakvoto macenie da bide sto e mozno po kratko, bidejki nema logika 17 dena da se trosat za korikiranie i istaknuvanie na rezultati.

  ReplyDelete
 31. Не ги молете. Колку повеќе ги молиме тие толку повеќе си играат мајтап. ТРЕБА ДА ИМ СЕ ОДЗЕМЕ АКРИДИТАЦИЈАТА И ДА СЕ ДОДЕЛИ НА ПОСЕРИОЗНИ ЛУЃЕ. ЛУЃЕ КОИ ЗНААТ, МОЖАТ И УМЕАТ

  ReplyDelete
 32. Не ги молете. Колку повеќе ги молиме тие толку повеќе си играат мајтап. ТРЕБА ДА ИМ СЕ ОДЗЕМЕ АКРИДИТАЦИЈАТА И ДА СЕ ДОДЕЛИ НА ПОСЕРИОЗНИ ЛУЃЕ. ЛУЃЕ КОИ ЗНААТ, МОЖАТ И УМЕАТ

  ReplyDelete
 33. Navistina neverojatno e sto se slucuva, da si igras so trpenieto na 9, 10 I 11 godisni deca. Ako se izjasnivte deka rezultatite ke gi objavite nedelata posle praznikot, a denes e posleden den od taa nedela I site nie, I deca I roditeli sme vo iscekuvanje, ostanete dosledni na izjavata, no ne mora I toa da bide vo posleden moment, vo pet do dvanaeset. Ova navistina ostava samo somnez vo vistinitosta na rezultatite, a sekako ostanuva I prasanjeto dali organizacijata na vakov tip na natprevar e vo vistinski race. Sekako deka vo idnina treba da se razmisli I da bide organiziran poprofesionalno I poodgovorno od lica koi mozat da se nosat so takva obvrska.

  ReplyDelete
 34. Кај е времето кога резултатите од натпревари се вадеа 2 саати по завршување на натпреварот, па 1 саат за приговори и на крај на ден финални резултати и делење дипломи и пофалници... ова повеќе личи на т.н. натпревар “Кенгур“ - циркус со бројки и букви

  ReplyDelete
 35. Ne ve razbiram zosto ednostavno pritskata stvarate pritisok , oni kazaa Petok no ne zaboravajte ne kazaa koj Petok ???? data godina ... ova e katastrofa i treba da se razmisli zaprasame stavime prst na gava dali nasite deca treba voopsto nie roditelite da gi pustame na vakvi neozbilni,smesni i cudni natprevari

  ReplyDelete
  Replies
  1. Најтрагично во целава ситуација е дека сите овие коментари немаат никакво влијание врз тие на кои се однесува... Колку што читав и претходните постови, се уште не одговорија како на регионалниот заминаа деца со 17, 30, 35, 40 поени кога долна граница беше 61 поен (мислам).
   И убаво рековте дека ние родителите треба да размислиме дали вреди потрошеното време и живци на дечињата за нешто што наликува на “приватен“ натпревар - правила кои се дефинираат “во од“, резултати се објавуваат кога ќе имаат време да прегледаат... неозбилност што преминува во безобразлук

   Delete
 36. Zalam no mislam dosta e , rezultati nema ni denes kako sto izgleda . Milsam deka treba malku za ovoj problem da se zapoznae i posirokata javnost.
  Se najdobro no poveke ne bi visel na lap top vo ocekuvanje na rezultati nanekoi koi se totalno neseriozni,neodgovorni a pazete ni gi vospituvvat nasite deca.

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.